Kemer Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Geçici Bakım Evi

Kemer Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım Evi Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak; 3 dönüm alan üzerinde; 100 köpek, 25 kedi hospitalizasyon kapasitesiyle Mayıs 2006 tarihi itibariyle halen hizmet vermektedir. Geçici bakım evimiz; 1 ameliyathane, 1 muayenehane, ameliyat sonrası uyanma kafesleri, hasta hayvanlar için ayrılan kafesler, kedi ve köpekler için ayrı açık ve kapalı alanları bulundurmakta; 2 veteriner hekim, 1 veteriner tekniker, 4 yardımcı personel, 1 canlı birey toplama aracı ve 1 hizmet aracı ile sokak hayvanlarının toplanması, tedavileri, kısırlaştırılması, aşılanması, sokak köpeklerinin mikroçiplenme ve küpelenme ile kayıt altına alınması temel esası ile çalışmaktadır. Hasta bireylere gerekli tedavilerin uygulanmasından sonra, herhangi bir hastalığın söz konusu olmadığı durumlarda ise kısırlaştırma ve aşılamalarının yapılmasının ardından Orman Bakanlığının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince alındıkları yerlere tekrar bırakılmakta ve 5199 Sayılı Kanun hükümlerinde hizmetlerine devam etmektedir.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hem de bu Kanunun uygulama Yönetmeliği uyarınca;

Geçici Bakımevi; sokak hayvanların rehabilite edildiği, kısırlaştırma ameliyatlarının gerçekleştirildiği, gerekli aşılarının yapıldığı, küpelendikleri, kayıt altına alındıkları, maksimum 10-15 günlük bir süre için bu tür işlemler adına tutuldukları yer olarak tanımlanmaktadır. Madde 6 Hayvan müşade yerlerinde (bakım evi ve barınak) kısırlaştırılan, aşılanan ve işaretlenip kayıt altına alınan hayvanların öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

Müdürlüğümüz, sahipsiz hayvanların sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için koruyucu önlemleri alarak, ilçe halkı için sahipsiz hayvanların bir tehlike unsuru olmasının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek, sahipsiz hayvanları kontrol altında tutmak ve bu hayvanların çevrelerine verebilecekleri zararların önüne geçerken aynı zamanda onlarında yaşam haklarına sahip çıkabilmek, çevrelerinden zarar görmelerini engellemek için usulüne uygun insancıl yöntemler (yakalama kafesleri ile yakalama kemendi) kullanılarak sokak hayvanları barınağına getirilmektedir. Tıbbi bakımları ve tedavisi ile çeşitli operasyonları yapılan bu hayvanlara iç ve dış parazit ilaçları uygulanıp kuduz ve diğer hastalıkları yönünden aşılanmaktadırlar. Ardından üremelerinin önüne geçmek amacıyla kısırlaştırılıp bu hayvanlara numaralı kulak küpesi takılıp mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmaktadırlar. Bu sayılan rehabilitasyon işlemleri tamamlanan ve bakımı, beslenmesi sağlanan hayvanlardan sosyal ve uyumlu olup mahalleliler tarafından bakılanları tekrar alındıkları bölgelere bırakılmaktadır.

Geçici Bakım Evimizde yaşayan sahipsiz hayvanlarımız; yasalarda belirtilen uygun şartları taşıyan istekli vatandaşlarımıza, sahiplendirme formu doldurularak sahiplendirilmektedir. Siz de bu hayvanları sahiplenerek onları sıcak bir yuvaya kavuşturabilirsiniz.

Ayrıca https://www.facebook.com/kemerbldsokakhay?fref=ts adresimizden sahiplendirilebilinecek bireylerimizi ve bilgilendirme amaçlı yazılan yazılarımızı takip edebilirsiniz.

ADRES: Arslanbucak Mahallesi Kemer Belediyesi Hizmet Alanı

İLETİŞİM: 0 (242) 814 75 44