IDYROS ANTİK KENTİ ve ÇALIŞ TEPE

Kemer’de Ayışığı Koyu sahiline yakın mevkide, Antalya Müzesi tarafından 1976–1977 yılları arasında yapılan kazıda kalıntıları ortaya çıkan Idyros antik kenti hakkında araştırmalar devam etmektedir. Kazılarda Bizans duvar kalıntıları, üç kapı sövesi ve apsisi andıran bir duvar bulunmuş ve yine burada kilise kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Kilisenin tabanı turuncu, kiremit kırmızısı, beyaz, gri renkli taşlardan yapılmış mozaiklerle kaplıdır. Geometrik motiflerin hâkim olduğu süslemeler kalp şeklinde bitkisel bordürlerle çevrilidir. Kilisenin güneyinde bir de şapel bulunmuştur. Kazılardan ele geçirilen küçük buluntular ve sikkelerin incelenmesinde bu kompleksin 4. ve 6. YY. da kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bizans yerleşkesinin kalıntıları Ayışığı koyu sahili boyunca devam etmektedir. Burada da yonca planlı kilise ile bazı yapılar bulunmaktadır.