TEMİZ KEMER TEMİZ AKDENİZ HEDEFİ İÇİN KOLLEKT UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLDİ

69927524_1207252392796006_7092034197417623552_o_1207252389462673

TEMİZ KEMER TEMİZ AKDENİZ HEDEFİ İÇİN KOLLEKT UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLDİ

UYGULAMA, TÜRKİYE’DE İLK OLARAK BELEDİYEMİZDE KULLANILMAYA BAŞLANDI

Belediyemizin proje ortağı olduğu, TEMİZ AKDENİZ – Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen önemli faaliyetlerden olan ve doğada biriken ve toplanmasında güçlük yaşanan atıkların toplama sistemine kazandırılıp, denizlere ulaşan atığın azaltılmasını sağlayacak olan Kollekt adlı akıllı telefon uygulaması vatandaşların kullanımına açıldı.

KOLLEKT UYGULAMASINDAKİ ADIMLARI İZLEYEREK ATIK BİLDİRİMİ YAPAN KULLANICILAR SÜRPRİZ ÖDÜLLERE İMKÂN VERECEK ŞEKİLDE PUAN KAZANILABİLECEK

'Sen göster birlikte toplayalım' sloganıyla hayata geçirilen uygulamayla doğada çöple karşılaşanlara uygulama üzerinden en yakın çöp konteynerinin yol tarifini almaya imkan sağlanırken, toplanmayacak kadar yoğun olan çöplerin ise 'Belediyeye bildirim yap' seçeneğiyle ekiplere haber verilmesi ve atıkların toplanması öngörülüyor. Uygulamaya en çok katkı verenler, toplanacak puanlarla ödüllendirilecek.

Kemer ilçesinin uygulama alanı olduğu TEMİZ AKDENİZ – Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık politikası ile uyumlu olarak Doğa Koruma Merkezi Vakfı (DKM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile geliştirilmiş olup ve Coca-Cola Vakfı desteği ile hayata geçirilmiş durumda.

Kollekt uygulaması ile;

- Çevremizde karşılaşılan ya da evlerde/işletmelerde oluşan atıkların uygun şekilde yönetilmesi amacıyla en yakın mesafedeki konteynerlerin konum/adres bilgisine erişilebilmekte ve kullanıcıların seçtikleri yerlere ulaşımı için rota çizilebilmekte,
- Ayrıca atığın fotoğrafı çekilerek Belediyemize bildirilebilmekte ve Belediyemiz tarafından bildirilen atığa yönelik yapılan işlem sonucu hakkında kullanıcı bilgi edinebilmektedir.

BAŞKANIMIZ TOPALOĞLU: GÜNLÜK 400 TON ÇÖP TOPLUYORUZ

Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu ise şunları söyledi:
"İlk defa Türkiye'de başlayan akıllı telefon teknolojisini kullanarak atık yönetimine destek veren uygulamamız var. Tabi ki bu bizim için, Kemer için çok önemli bir uygulama. Çünkü Kemer dünyanın görmeye geldiği bir yer. Temiz bir çevre olunca insanlar rahat, daha mutlu oluyor. Günlük 400 ton çöp topluyoruz. Bu çok büyük bir rakam. Bunların doğaya atılanları azaltmak için akıllı projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Doğa Koruma Merkezi Vakfı ile beraber bu uygulamaya dâhil olduk. Az önce de buraya sizlerle beraber geldik. Çöpü gördük, fotoğrafını çektik. Programdan uyguladık ve Çevre Temizlik Müdürlüğü'müzde hemen ekranlara düştü. Bize en yakın çöp aracını gönderdiler ve çöpleri aldı. Tabii bu birden hayata geçecek bir proje değil. Çok güzel bir proje ama insanlarımızı eğiterek bunu sonuca ulaştıracağız. Sonuçta ana fikir şu, 'Birlikte yapalım, birlikte başaralım.' Bu uygulamanın ilkinin Kemer'de olması ayrıca bizim için daha büyük bir mutluluk. Biz buna her türlü desteği vereceğiz."

'PROJENİN BİRDEN FAZLA BİLEŞENİ VAR'

Doğa Koruma Merkezi Vakfı (DKM) Temiz Akdeniz Proje Yöneticisi Dursun Baş, "DKM olarak bu alanda yaklaşık 15 yıllık çalışma tecrübemiz bulunuyor. Kemer'de de ülkemizin diğer yerlerinde olduğu gibi insanlarımızı dahil ederek yürüttüğümüz projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kemer Belediyesi'yle 'Temiz Akdeniz Projesi' adlı bir çalışma yürütmeye başladık 2018 yılı içerisinde.
Projenin birden fazla bileşeni var. Her bir bileşende belediyeyle birlikte hareket ediyoruz. Özellikle Türkiye için ilk olarak akıllı telefon uygulaması yoluyla insanları dahil ederek, beraber toplama mesajını insanlara aktararak, Kemer'deki toplam geri kazanılabilir atıkların oranının artırılmasını hedefliyoruz. Bunun yanı sıra derelerden, akarsulardan ya da mesire alanlarından rüzgarla, yağmurla taşınan, denizle buluşan plastiklerin miktarının azaltılması, projenin temel hedeflerinden" diye konuştu.

Projeyi daha geniş kapsamlı düşündüklerini aktaran Baş, "Kemer, Akdeniz Bölgesi'nin en önemli turizm bölgelerinden biri. En önemli doğa koruma alanlarını barındırmakta. Bu kapsamda biz bu uygulamayı burada (Kemer’de) deneyerek Akdeniz havzası ölçeğinde de yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Burada Kemer Belediyesi'nin, Kemer'deki diğer kurumların ve Kemer halkının projeyi biliyor olması, bize destek veriyor olması çok kritik olacak" dedi.