Başkanımız Topaloğlu, caretta caretta yavrularını denizle buluşturdu

67545974_1175009322686980_6261474267825700864_n_1175009319353647Başkanımız Topaloğlu, caretta caretta yavrularını denizle buluşturdu

Antalya'nın dünyaca ünlü Çıralı sahilindeki yuvalarından çıkan caretta carettalar, denizle buluştu. Başkanımız Topaloğlu, yavru caretta carettaların yuvadan çıkmasına yardım etti.

Kemer ilçesinde yumurtalarından çıkan yavruların denizle buluşma süreçleri başladı. Caretta caretta yavrularının zorlu yolculuklarına çok sayıda turist de eşlik etti.

Sabahın erken saatlerinde görevlilerce açılan iki yuvadan bir canlı caretta caretta yavrusu denizle buluştu. Yuvalardan gece saatlerinde toplam 85 yavrunun denize ulaştığı tespit edildi.

Yuvaları Başkanımız Topaloğlu ve tatilcilerle açan Kemer Kaymakamı Hüseyin Karameşe, yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ay önce 3,5 kilometrelik Çıralı sahilinde ana kaplumbağaların yumurtalarını bırakmaya başladığını belirtti.

Bugün itibariyle sahilde 83 yuvanın bulunduğuna dikkati çeken Karameşe, "Beş yuvada çıkışlar başladı. Bugün iki yuvamızı açtık. Her yuvada yaklaşık 100 civarında yumurta vardı. İlk yuvada biraz zayiat fazlaydı. İlk yuvadan 35, ikinci yuvadan ise 50 caretta caretta yavrusu denize ulaşmış. Bu sene havaların soğuk ve yağmurlu gitmesinden dolayı yavrularda zayiat var" dedi.

Çıralı'da bu yıl 100 yuvanın oluşmasını umut ettiklerini, burada Türkiye'ye örnek bir uygulama yapıldığını vurgulayan Karameşe, "Akşam 21.00'dan sonra sahile hiç kimse çıkmıyor. Carettalar asla rahatsız edilmiyor. Görevlilerimiz de geceden sabah güneş doğana kadar yuvaları tespit ediyor, çıkan yavruları takip ediyor. Yuvalar işaretleniyor, tarihleniyor, zamanı geldiğinde kontrolü yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu ise yuvaların sıkı bir korumayla bu hale geldiğini, Çıralı'ya tatile gelen vatandaşların carettalara dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Çıralı planının geçen haftalarda İngiliz The Guardian Gazetesi tarafından hazırlanan bir listede Türkiye'nin en iyi plajları arasında yer aldığını hatırlatan Başkanımız Topaloğlu, "Çıralı'nın Türkiye'nin en iyi 10 plajı arasına girmesinin nedeni işte bu güzel hayvanlardır. Caretta carettaların buraya kattığı ayrı bir ruh var. Bugün burada caretta carettaların yuvalarını açarak yavru kaplumbağaların denize ulaşmasına yardımcı olduk. Yuvaları ne kadar fazla korursak, nesli tükenmekte olan bu güzel hayvanlara o kadar faydalı oluruz." diye konuştu.

Ulupınar Mahallesi muhtarı Habib Altınkaya da, geçen yıla göre bu yıl yuva ve yavru sayısında düşüş olduğunu söyledi. Bu duruma da hava şartlarının neden olduğuna işaret eden Altınkaya, "Carettaların neslini sürdürmek için çaba gösteriyoruz. Doğa için çevre için çalışıyoruz. Çıralı'da tatil yapan yerli ve yabancı turistler de bu doğa üstü olaya şahitlik ediyor." dedi.